1. Lansările de carte organizate de edituri, biblioteci, centre culturale. Multe dintre ele se desfasoară în prezenţa autorului şi a unor invitati ce discută pe marginea cărţii. Aceste evenimente permit stabilirea unei legături directe între autorul cărtii, mass media şi cititori, o mai bună mediere a subiectului cărţii, precum şi facilitarea accesului la sens.
2. Turnee de promovare a cărţilor
Amintim aici turneul de promovare a cărţii Vocile puterii de Adriana Saftoiu, care a pus foarte bine în evidenţă rolul de mediator social şi cultural pe care editura TREI şi-l afirmă în spaţiul nostru cultural.
3. Revista "Observator cultural" editata de Fundatia Culturala XXI.
4. Emisiunea săptamanală Parte de carte propusă de Cristi Tabara la PRO TV. Aceasta emisiune se doreste a fi un exercitiu intelectual si urmareste, prin dezbaterile pe marginea unor cărti de actualitate, să starnească interesul publicului pentru subiectele abordate.
5. Emisiunea Omul care aduce cartea realizată de criticul literar Dan C. Mihăilescu, care prezintă în fiecare zi, la PRO TV, câteva cărţi alese din ultimele apariţii din spaţiul publicistic, de la cărţi de filozofie, istorie, beletristică, eseistică, până la dicţionare şi ghiduri practice. Abordând diverse modalitaţi de prezentare (academică , neconvenţională, non-conformistă etc), criticul Dan C. Mihăilescu işi propune să facă literatura accesibilă publicului larg şi ne oferă totodată, conform spuselor sale, o doză cotidiană de optimism. Mai multe informaţiii puteţi afla pe http://www.dancmihailescu.ro/ .
6. Manualele şcolare şi cărţile utilizate de profesori sunt suporturi materiale ale medierii didactice, care reprezintă o formă aparte de difuzare a culturii în scopul dobândirii unei cunoaşteri sociale. In transpunerea didactică, profesorul mediator decodifică informaţia stiinţifică abstractă pentru a o face accesibilă elevilor şi are în permanenţă în vedere structurarea şi restructurarea informaţiilor.
7. Targuri, festivaluri si expozitii de carte : Gaudeamus, Bookfest, Targul Educatiei, Minilibri (mai multe informatii pe http://www.hed.ro/targuri.php), Festivalul de Carte şi Arte, Targul National de Carte Librex de la Iasi, Targul de carte Kilipirim de la sala Dalles, Targul International de Carte si Muzica Brasov, Primul targ de carte veche din Romania, la Cluj etc.
8. Ziua Porţilor Deschise organizată de biblioteci cu ocazia Zilei Naţionale a Bibliotecarilor. Iubitorii cărţii au posibilitatea să vadă colecţii speciale, cărţi vechi, cărţi rare, cărţi cu autograful scriitorilor, noutăţi editoriale, cărţi care se remarcă prin calitatea realizarii grafice etc.
Din anul 1998, Ziua Naţională a Bibliotecarilor se sărbătoreşte în Romania pe 23 aprilie, dată ce corespunde cu Ziua Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor ce se sărbătoreşte din anul 1995, la iniţiativa UNESCO.
9. Carte de Cartier, o campanie de civism corporatist a Fundatiei RTC. Aceasta campanie isi propune sa reuneasca programe culturale si sociale care au rolul de a intermedia intre cultura oficiala, recunoscuta, si cultura urbana, neoficiala. "Avand sprijinul unui grup economic puternic, Fundatia RTC si-a propus sa se implice in cresterea gradului de cultura si civilizatie a comunitatilor in care traim si ne desfasuram activitatea de zi cu zi ", declara omul de afaceri Octavian Radu.
Sursa: Comunicat de presa Fundatia RTC - Bucuresti, 30 Iulie 2007
10. Campania de lectură "Cartea, lifting pentru suflet" iniţiată în februarie 2006 de Cosmetics Oriflame Romania şi Editura Curtea Veche. În prima zi de Joi a fiecărei luni, în cadrul Întâlnirilor de joi, Cosmetics Oriflame Romania împreună cu ed. Curtea Veche lansează o carte.
11. Biblioteca fără fir , program de promovare a lecturii în mod direct, prin interactiunea între oameni care impărtăşesc idei şi pasiuni comune cu privire la lectură. Iniţiativa acestui proiect aparţine Fundaţiei „NOI CITIM”, care se bucură pentru constituirea fondului de carte oferit spre împrumut de sprijinul:
- Oriflame Cosmetics România
- Editura Curtea Veche
- Editura Trei
- Editura Niculescu
- Editura Rao
- Editura Nemira
- Editura Tritonic
- Wall Street, cotidian de business
12. Lectură cu participarea autorului
Iata cateva exemple:
- La Institutul Francez din Bucuresti in colaborare cu diferite edituri.
- Lectură bilingvă din romanul lui Elie Wiesel, Dorinţa nebună de a dansa. Eveniment organizat de Ambasada Franţei şi Institutul Francez pentru a face cunoscută marelui public această carte apărută la editura Trei. Traducere din limba franceză de Doru Mareş.
- Lectură bilingvă cu acompaniament de pian. Eveniment organizat de Institul Francez împreună cu Editura Nemira. Fragmente din romanul Iubirea din nou de Philippe Forest.
- Lectură bilingvă cu interludii muzicale din romanul Un secret de Philippe Grimbert, publicat de editura Trei, 2007
- Lectură bilingvă cu interludii muzicale din romanul Marilyn pe divan de
Michel Schneider. Eveniment organizat de Editura Trei, Institutul francez si Ambasada Frantei in Romania.
- La Centrul Cultural German
- Intâlnire cu scriitorul francez Philippe Claudel. Eveniment organizat de Lectoratul de franceză şi Facultatea de Litere a Universităţii „Ovidius" din Constanţa, în colaborare cu Serviciul de Cooperare şi de Acţiune Culturală de pe lângă Ambasada Franţei la Bucureşti.
- La Festivalul MitOst - Timişoara 2006, organizat de Asociaţia pentru Schimb Cultural şi Lingvistic în Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est, sub înaltul patronaj al ministrului român de externe şi al Ambasadei Republicii Federale Germania la Bucureşti. Festivalul se desfăşoară în fiecare an în alt oraş din Europa Centrală sau de Est (2003 - Pecs, Ungaria; 2004 - Vilnius, Lituania; 2005 - Wroclaw, Polonia, 2006 – Timişoara).
13. Forumul Naţional al Cărţii pentru Copii şi Tineret dedicat în 2007 activităţii bibliotecilor şcolare şi pentru copii. Evenimentul a fost organizat de Uniunea Editorilor din România-UER şi Secţia Naţională IBBY România, în colaborare cu Secţia Naţională România a Federaţiei Internaţionale a Comunităţilor Educative-FICE, cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi cu Palatul Naţional al Copiilor.
14. Concursuri naţionale de promovare a lecturii lansate de organizatorii Forumului Naţional al Cărţii pentru Copii şi Tineret:
- Cea mai frumoasă pledoarie pentru lectură (eseuri scrise de cadre didactice şi bibliotecari)
- „Scrisoare către personajul preferat” (dintr-o carte pentru copii) – trei categorii de vârstă: clasele a IV-a – a VI-a; clasele a VII-a - a IX-a; clasele a X-a - a XII-a
- Cel mai bun program de stimulare a lecturii
- Cel mai interesant eveniment organizat cu prilejul Zilei Internaţionale a Cărţii pentru Copii şi Tineret.
15. Alte proiecte, concursuri si programe:
- Proiectul "Cartea cadou" initiat de compania Diverta. Angajatii Diverta vor oferi, in fiecare librarie, sugestii clientilor pentru ca acestia sa cumpere o carte atunci cand doresc sa faca un cadou cuiva drag.
- Proiect cultural "Roata copilariei". Joc. Lectura. Studiu. Proiectul este initiat de Biblioteca Metropolitana Bucuresti.
- Programul educaţional “Magia Cărţii” iniţiat de Coca-Cola în octombrie 2003. Derulat sub sloganul “Descoperă lumea magică a cărţilor”, programul ”Magia Cărţii” s-a adresat elevilor din învăţământul primar românesc, clasele III-IV, având ca obiectiv principal modelarea de la vârste fragede a gustului pentru lectură prin utilizarea metodelor participative de dezvoltare personală: “Drama In Education” şi “Theatre In Education”. “Ziua Cărţilor Deschise” este evenimentul ce a marcat incheierea acestui program educational si a fost organizat de Coca Cola in parteneriat cu Fundatia CONCEPT si Ministerul Educatiei si Cercetarii.
- Concursul anual de ex-libris organizat de Biblioteca "Radu Rosetti" din Oneşti, jud. Bacău.
- Concursul naţional de promovare a lecturii "Lumea e poveste" organizat de Asociaţia Cărţi pentru Copii şi Tineret, în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării (avizul cu nr. 39667/26.10.2004), pe 2 aprilie. Această dată corespunde zilei de naştere a scriitorului H.C. Andersen şi marchează în întreaga lume, începând din 1967, Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii şi Tineret.
- Festivalul Naţional "Bucuria lecturii
- Lista de onoare IBBY (autori, ilustratori şi traducători)
- Premiul H. C. Andersen pentru programe de stimulare a lecturii în rândul copiilor
- Premiul Astrid Lindgreen (scriitori, povestitori, ilustratori, programe de lectură cu o îndelungată activitate în domeniul cărţii şi lecturii pentru copii).
16. Uniunea Editorilor din România - UER, noua denumire a Asociaţiei Editurilor cu Profil Pedagogic şi Cultural, desfăşoară numeroase programe educaţionale şi culturale.
17. Simpozionul Naţional de Didactica Limbii şi Literaturii Române desfăşurat la Cluj, în 2004, a avut ca temă ,,Lectura. Repere actuale”. Peste 150 de participanţi din ţară şi străinătate au pus în discuţie problema lecturii.
18. Marşul „Drumul cărţii” organizat de elevii de la International School of Bucharest (ISB) pentru a sărbători Ziua Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor. Elevii au ieşit în stradă îmbrăcaţi în costumele personajelor din poveştile şi desenele animate preferate, strigând în cor „We love books!” („Iubim carţile”) şi fluturând pancarte colorate pe care scria „Reading is fun!” („Cititul e distractiv”).
19. În reviste şi alte publicaţii...
20. Pe internet:
- Paginile web ale editurilor
- Librariile virtuale: http://www.diverta.net/, e-librarie.ro, http://www.librariaonline.ro/ , http://www.booksonline.ro/, http://www.cartea-mea.ro/, http://www.cartea-ta.ro/, http://www.supercarti.ro/ , http://www.raft.ro/ , http://www.librarieomniscop.ro/, http://librarie.e-noesis.ro/, http://libraria-academica.ro/, http://carti.artline.ro/etc.
- Bloguri: Blogul editurii Nemira, http://tritonicnews.blogspot.com/, Clubul de Carte bookblog.ro, Mediatorul cartii,
- Biblioteca fără fir etc.
- Reviste online: http://www.observatorcultural.ro/ etc.
Un comentariu:
Buna Virginia, ma numesc Laura Stefan si sunt de la Diverta. Ai putea te rog sa imi trimiti un mail cu datele tale de contact pentru a-ti trimite pe viitor informatii legate de ultimele titluri aparute la Diverta? Adresa mea de mail este: laura.stefan@addvice.ro. Multumesc :)
Trimiteți un comentariu