Nou*: Revista Agero - Stuttgart

luni, 22 februarie 2010

Lelia Mossora - Cine esti?

Emilia Boghiu - Ghid de poetica a prozei

Ghidul de poetica a prozei se adreseaza cititorilor (elevi, studenti, profesori) care doresc sa-si clarifice notiunile de naratologie si poate fi parcurs nu doar ca o lectura cursiva, de la un capat la celalalt, ci si ca un dictionar, oferind accesul rapid si comod la notiunile de baza. Aplicatiile realizate de autoare pe diverse opere din programele scolare reprezinta fise, planuri de lucru, tot atatea puncte de plecare pentru o investigatie personala a textului literar, urmarind cu predilectie acele aspecte de care se intereseaza naratologia.


Doctor in filologie cu o teza dedicata lui Marin Preda, Emilia Boghiu este profesoara de limba si literatura romana la Colegiul National "Dimitrie Cantemir" din Onesti. A mai publicat: Hermeneutica si naratologie aplicata, Editura Eurocart, Iasi, 2003; Specii literare, Editura T, Iasi, 2005.

joi, 18 februarie 2010

Matematica accesibila - Daniel Grozavu


Mulţi ştim să înotăm, dar a-l învăţa pe altul să înoate aceasta-i măiestria. Cel care ştie nu îl înţelege pe cel care nu ştie; cel care poate nu îl înţelege pe cel care nu poate. Pentru chinezi limba chineză este simplă.
În această carte mă ocup de cum se face, partea teoretică conţine doar rezultatele fundamentale, necesare pentru rezolvarea problemelor. Acolo unde se subînţelege nu sunt puse atât de multe : oricare ar fi, aparţine, diferit de zero, nevidă, repetate diferite definiri, etc.
Anumite condiţii de existenţă, la unele formule şi teoreme sunt lăsate temă, pentru o mai bună reţinere, în schimb am insistat pe modul lor de folosire în probleme, oferind exemplele şi contraexemplele necesare.
În fond o problemă este de fapt o ghicitoare, interesându-ne răspunsul final, răspuns pe care l-am avut în planul central şi pentru care am oferit diverse reţete şi metode. Rostul comunicării este de a ne face înţeleşi. Dacă toată lumea pricepe ce a vrut să spună cineva cu cuvinte simple, atunci cred că nu trebuie avută pretenţia de a complica lucrurile. Începi să spui ceva şi dai amănunte la amănunte, de uită interlocutorul de unde ai plecat, adresându-te astfel numai elitelor.
Am curajul de a comunica direct, traducând dintr-un limbaj complicat, făcându-l apoi, zic eu, mai accesibil. Apelez la prescurtări, la puncte - puncte, la un limbaj mai colorat, modul de abordare al cărţii fiind dinamic şi original. Demonstraţiile la rezultatele teoretice, atunci când apar au în special un rol metodic, reţinând tehnica de lucru. Exerciţiile şi exemplele sunt alese din examenul de bacalaureat, iar cele „netitrate ", sunt din „bagajul universal ", sau propuse de către mine. Sunt exerciţii care „s-au plimbat ani în şir prin subiecte ", exerciţii şcoală, exemple semnificative care acoperă în mare procent, programa şi tipologiile subiectelor de examen, vezi indexul alfabetic.

În general în programă sunt tot soiul de teme, de la simplu la dificil. În fond un model aparent complicat îl poţi obţine combinând modele simple. Cunosc exact punctele în care elevul întâmpină dificultăţi şi am văzut o mulţime de cazuri în care „s-a priceput, dar nu se ştie să se aplice". Exerciţiile studiate nu sunt neapărat dificile , dar majoritatea elevilor întâmpină dificultăţi la rezolvarea lor, eu încercând o clarificare a punctelor lor sensibile. Limbajul este accesibil având în plan central elevul şi am insistat pe tehnicile de bază, încât cu puţin să faci mult, unele noţiuni repetându-se atunci când e cazul, pentru o mai bună fixare.
Unele subiecte de bacalaureat sunt repetitive şi predictibile, exceptând unele variante propuse la M1, care sunt subiecte propuse la concursurile de titularizare pentru profesori, sau la diverse etape ale olimpiadelor de matematică. Ca să alung monotonia, am făcut şi diverse comentarii nematematice în cadrul paginii şi în subsolul ei, cred eu amuzante şi interesante.
Această carte este utilă ca un ghid de pregătire fără profesor , ca un memorator de relaţii teoretice, formule şi metode, pentru elevii interesaţi şi acoperă acceptabil programa de bacalaureat, prezentând o bună sinteză teoretică şi metodică la toată matematica de liceu, adică algebră, analiză şi geometrie. Pentru a vă convinge de multitudinea temelor abordate consultaţi indexul alfabetic .
Rezultatele teoretice folosite sunt concise şi la obiect, nu sunt sufocate de diverse teorii şi demonstraţii, am încercat să evidenţiez, nici mai mult, nici mai puţin, adică, exact atât cât trebuie şi ca orice lucru este perfectibil.
Cartea se adresează tuturor elevilor, majoritatea vor găsi explicaţiile necesare înţelegerii şi vor avea încântarea clarităţii şi simplităţii, cu o completitudine a informaţiei.
Caracterizare în trei vorbe : ordine, claritate, simplitate. Vă doresc succes şi să vă fie de folos! Autorul

Comenzile, vă rog să le faceţi pe adresa de e-mail grozavudaniel@yahoo.com.

marți, 16 februarie 2010

Mărturii dintre milenii - ANGELA BACIU - MOISE

Angela Baciu - Moise, Marturii dintre milenii, editura Limens, Cluj - Napoca, 2007

Doresc sa incep prin a multumi d-nei Angela Baciu-Moise pentru recomandarea de a promova aceasta carte si amabilitatea de a-mi trimite, ca urmare a solicitarii mele, mai multe informatii despre nasterea acestei carti, pe care o dedica cu iubire si recunostinta parintilor sai si tuturor oamenilor deosebiti care au contribuit la debutul sau literar si editorial, precum si la formarea sa poetica, publicistica si gazetareasca, personalitati literare care merita tot respectul si cinstea. Autoarea multumeste, de asemenea, editorului si sponsorilor care au sprijinit si sustinut aceasta carte. Acestor oameni minunati si tuturor celor care vor citi aceste randuri, doresc sa le multumesc si eu, la randul meu, chiar daca nu am avut sau voi avea vreodata sansa de a-i intalni si cunoaste direct, pentru ca impreuna facem posibila aceasta intalnire in comunicare, uniti de valoarea noastra umana, pasiunea comuna pentru lectura, interesul si dragostea pentru cultura, impletindu-se toate, marturii dintre si peste milenii, arc peste timp si spatiu nicicand mai frumos!
Aparuta in colectia Paradigme a editurii Limens, sub coordonarea scriitorului si editorului Mircea Petean, cartea Marturii dintre milenii cuprinde 63 de interviuri si o inedita arhiva fotografica cu mari nume ale literaturii romane contemporane. O invitatie la lectura despre conditia scriitorului in epoca contemporana, modelele creatoare, relatia magistru - ucenic, promovarea literaturii romane in strainatate, reconfigurarea scarii de valori, necesitatea revizuirilor si importanta medierilor culturale si interculturale.

sâmbătă, 6 februarie 2010

Angela Baciu - Poezii (2009, editie bilingva)


Poezii ce-si exprima libertatea de-A FI

Versuri bilingve in toate anotimpurile

Risipind cu MAJUSCULE saptamana in zile

FRICA urcand pe treptele-i nedrepte

MEMORIA fugind nebuna pe axa timpului

Intr-un tren de noapte...

Suflet invatand iubirea picatura cu picatura

In VIATA curgand frumusetea-i ca o dunare...

Vis crescut pom cu radacini adanci

Din inima si brate sarind precum aschiile

Zilele-n pagini de jurnal...

Cuvinte libere in JOCUL umbrelor trecutului

Alergand .... spre NICIUNDE...

In aerul proaspat de ploaie cu miros de magnolii...

... urme ce vor dainui multa vreme de acum inainte...

Pentru a rasfoi paginile volumului si a va bucura de versurile ascunse intre coperti, click aici

Multumim d-nei Angela Baciu pentru ca ne pune la dispozitie volumul pentru a-l consulta si virtual!


Atelierele de lectura ale poetei Angela Baciu

ANGELA BACIU - POETA SI PUBLICISTA

luni, 1 februarie 2010

Infinitul mic, iubindu-l pe cel Mare

"Iubirea înseamnă abundenţă, dăruire, împărtăşire, generozitate. Iubirea nu este meschină! Iubirea nu face calcule contabile, adunări şi scăderi. În iubire nu există datorii, reeşalonări, compensări de plăţi.IUBIREA OFERĂ ŞI APOI UITĂ CĂ A OFERIT! Iubirea nu are memorie.Dacă o întrebi, te întreabă la rândul ei: "Am făcut eu asta? Când oare?" Iubirii îi lipseşte această conştiinţă de sine. Un om care iubeşte nu stă să evalueze: "Acum sunt iubitor". Iubirea este acţiune spontană, cu o minte nedivizată. Este curgerea minunată a unui fluviu pe marginea căruia nu stă nimeni care să facă ordine.Cred că aceasta este caracteristica distinctivă a iubirii pure.ÎN IUBIREA ADEVĂRATĂ NU MAI EXISTĂ EU!" (Adrian Nuta)


Titlu: Infinitul mic, iubindu-l pe cel MareAutor: Adrian NutaEditura SPER 2007Colectia: ANIM (colectie aparuta sub ingrijirea prof. univ. dr. Iolanda Mitrofan)

Autorul:
Adrian Nuta este lector universitar doctor la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea Bucuresti si psihoterapeut - formator in cadrul scolii SPER.

Cuprins
Inchisori comode, libertati primejdioase
Tornada - analiza psihologica
A-ti asuma riscul inseamna a-ti oferi sansa
Pentru cine este periculos sa gandesti?
Cand simti ca traiesti cu adevarat?
Ce anume daruiesti Universului?
Oare parintii pot fi educati?
Dumnezeu revizuit. Sa-i dam un nume?
Despre casatorie

"Cand dragostea va indeamna, urmati-o
Chiar de cararile ei sunt anevoioase si abrupte.
Si cand va invaluie cu aripile sale, lasati-va in seama ei
Chiar daca sabia ascunsa in penajul sau va poate rani."
(Kahlil Gibran)

"Asa graieste despre iubire Kahlil Gibran, un pictor cu inclinatii literare, nascut in nordul Libanului..." (Adrian Nuta, Infinitul mic iubindu-l pe cel Mare)



Despre iubire - de Kahlil Gibran
"Cand iubirea coplesitoare va face semn, urmati-i indemnul,
Chiar daca drumurile ei sunt aparent grele si prapastioase,
Si cand vraja paradisiaca va cuprinde cu aripile ei angelice,
supuneti-va misterului ei,
Chiar daca sabia ascunsa-n penaju-i v-ar putea rani,
Iar cand iubirea transfiguratoare va vorbeste si osimtiti profunda si divina, dati-i crezare,
Chiar daca vocea ei ar putea sa va sfarame visurile himerice,
asemenea vantului din miaza-noapte care va pustieste gradinile.
Fiindca, precum iubirea va incununa,
adeseori tot ea trebuie sa va si crucifice.
Precum va face sa cresteti mult mai repede si imbatati de fericire,
Tot ea trebuie sa va si reteze si uscaciunile
si sa va distruga cat mai repede rautatile si egoismul.
Precum ea va ridica imbatati de bucurie,
pana la inaltimea voastra ideala,
alintandu-va cu o dumnezeiasca gingasie ramurile cele mai fragile care freamatain lumina soarelui infinit al iubirii,
Tot la fel ea va razbate ca o miraculoasa
forta purificatoare pana in adancul radacinilor voastre,
zdruncinand inclestarea lor cu pamantul.
Asemeni snopilor de grau, ea va secera, niciodata intamplator.
Va treiera pentru a va decoji.
Va vantura spre a va curata de pleava.
Va macina pana la inalbirea fainii voastre.
Va framanta pana ajungeti foarte supusi, divini si puri.
Ca apoi sa va harazeasca focului sausi sa puteti deveni painea cea sfantaa nemuririi la ospatul divin.
Toate aceste si multe altele vi le va da cu prisosinta iubirea,pentru ca, astfel, sa va puteti cunoaste pe deplin tainele inimii
si sa deveniti o parte din inima Vietii Eterne
din care izvoraste nesfarsita IUBIREA.Dar daca, stapaniti de indoiala, egoism, meschinarie,
suspiciune sau de teama,veti cauta doar tihna si placerea dragosteicare permanent vi se daruie fara ca voi sa iubiti,
Atunci e mai bine sa va acoperiti, fiind infranti,
goliciunea si sa iesiti din treierisul iubirii,
Spre a va intoarce, ramanand inchistati si singuri,
in lumea fara de anotimpuri,
unde veti rade dar nu cu intreaga voastra bucurie,
unde veti plangedar nu in toate lacrimile voastre pe care vi le-ar fi putut
smulge extazul iubirii.
Iubirea nu se daruie decat pe sine si nu ia energia sa atotputernica,
divina si misterioasa decat de la sine.
Iubirea nu stapaneste si nu vrea sa fie stapanitade cel sau cea caruia i se daruie;
Fiindca iubirii adevarate ii este de-ajunsa iubirea infinita,
sublima si transfiguratoare.
Cand iubiti nu trebuie sa spuneti "Creatorul e in inima mea",
ci mai degraba "eu sunt acum topit de iubire in inima Creatorului",
Si sa nu credeti ca puteti croi singuri drumul iubirii,
fiindca iubirea, daca cu adevarat o meritati,
va va arata cu siguranta drumul ea insasi.
Iubirea nu are nici o alta dorintadecat aceea de a se implini prin totala iubire.
Dar daca iubesti si trebuie sa ai dorinte,
fie ca ele acestea sa fie:
Sa te topesti de iubire in tot sisa devii izvor de iubire divina ce susurul in noapte-si canta;
Sa cunosti adesea durere prea marii duiosii;
Sa fii ranit si imbatat de intelegerea iubirii;
Sa sangerezi de bunavoie si bucurandu-te;
Sa te trezesti in zori, cu inima mereu inaripata si sa inalti,
plin de recunostinta, multumire pentru inca o zi de iubire;
Sa te odihnesti, coplesit de beatituine,
la ceasul amiezii si sa cugeti la extazul iubirii;
Sa te intorci impacat si debordand de fericire acasa la ora amurgului,
Si apoi, sa dormi inaltand in inima o ruga pentru fiinta iubita,
iar pe buze sa ai un cantec de lauda."

Pentru mai multe carti ale autorului Adrian Nuta, click aici (Libraria sufletului)

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

















Concursul literar Nora Iuga

Mai multe informatii pe http://concursulnoraiuga.wordpress.com/

Mediatorul cartii este membru Reteaua literara

Mediatorul cartii este membru Reteaua literara
http://reteaualiterara.ning.com; poezie, proza, literatura, muzica, pictura, arta, cultura, evenimente, stiri

Parteneriat SMILE 21+

Parteneriat SMILE 21+
www.oxigencafe.ro

Biblioteca Municipala "Radu Rosetti" - Onesti, jud. Bacau

"Mediatorul nu este un intermediar de care avem nevoie, ci un pedagog care actioneaza din umbra." (Annie Cardinet)

Observator SMILE 21 +

Observator SMILE 21 +
BookTalks: dezbateri, intalniri cu scriitori. Un proiect Bookblog.ro

Schimb de Carti - un proiect Bookblog.ro

Citeşte mai mult - un proiect Humanitas si Vodafone

Campania "Scrie ca sa primesti... o carte"

Editura Sed Com Libris

Diverta: mereu ceva nou

Diverta: mereu ceva nou
Diverta nu vinde carti, ci ofera servicii.

Amor de carte

Recomandare SMILE 21+

Recomandare SMILE 21+
Ghid turistic online

Despre...


www.ozibuna.net