Nou*: Revista Agero - Stuttgart

joi, 18 februarie 2010

Matematica accesibila - Daniel Grozavu


Mulţi ştim să înotăm, dar a-l învăţa pe altul să înoate aceasta-i măiestria. Cel care ştie nu îl înţelege pe cel care nu ştie; cel care poate nu îl înţelege pe cel care nu poate. Pentru chinezi limba chineză este simplă.
În această carte mă ocup de cum se face, partea teoretică conţine doar rezultatele fundamentale, necesare pentru rezolvarea problemelor. Acolo unde se subînţelege nu sunt puse atât de multe : oricare ar fi, aparţine, diferit de zero, nevidă, repetate diferite definiri, etc.
Anumite condiţii de existenţă, la unele formule şi teoreme sunt lăsate temă, pentru o mai bună reţinere, în schimb am insistat pe modul lor de folosire în probleme, oferind exemplele şi contraexemplele necesare.
În fond o problemă este de fapt o ghicitoare, interesându-ne răspunsul final, răspuns pe care l-am avut în planul central şi pentru care am oferit diverse reţete şi metode. Rostul comunicării este de a ne face înţeleşi. Dacă toată lumea pricepe ce a vrut să spună cineva cu cuvinte simple, atunci cred că nu trebuie avută pretenţia de a complica lucrurile. Începi să spui ceva şi dai amănunte la amănunte, de uită interlocutorul de unde ai plecat, adresându-te astfel numai elitelor.
Am curajul de a comunica direct, traducând dintr-un limbaj complicat, făcându-l apoi, zic eu, mai accesibil. Apelez la prescurtări, la puncte - puncte, la un limbaj mai colorat, modul de abordare al cărţii fiind dinamic şi original. Demonstraţiile la rezultatele teoretice, atunci când apar au în special un rol metodic, reţinând tehnica de lucru. Exerciţiile şi exemplele sunt alese din examenul de bacalaureat, iar cele „netitrate ", sunt din „bagajul universal ", sau propuse de către mine. Sunt exerciţii care „s-au plimbat ani în şir prin subiecte ", exerciţii şcoală, exemple semnificative care acoperă în mare procent, programa şi tipologiile subiectelor de examen, vezi indexul alfabetic.

În general în programă sunt tot soiul de teme, de la simplu la dificil. În fond un model aparent complicat îl poţi obţine combinând modele simple. Cunosc exact punctele în care elevul întâmpină dificultăţi şi am văzut o mulţime de cazuri în care „s-a priceput, dar nu se ştie să se aplice". Exerciţiile studiate nu sunt neapărat dificile , dar majoritatea elevilor întâmpină dificultăţi la rezolvarea lor, eu încercând o clarificare a punctelor lor sensibile. Limbajul este accesibil având în plan central elevul şi am insistat pe tehnicile de bază, încât cu puţin să faci mult, unele noţiuni repetându-se atunci când e cazul, pentru o mai bună fixare.
Unele subiecte de bacalaureat sunt repetitive şi predictibile, exceptând unele variante propuse la M1, care sunt subiecte propuse la concursurile de titularizare pentru profesori, sau la diverse etape ale olimpiadelor de matematică. Ca să alung monotonia, am făcut şi diverse comentarii nematematice în cadrul paginii şi în subsolul ei, cred eu amuzante şi interesante.
Această carte este utilă ca un ghid de pregătire fără profesor , ca un memorator de relaţii teoretice, formule şi metode, pentru elevii interesaţi şi acoperă acceptabil programa de bacalaureat, prezentând o bună sinteză teoretică şi metodică la toată matematica de liceu, adică algebră, analiză şi geometrie. Pentru a vă convinge de multitudinea temelor abordate consultaţi indexul alfabetic .
Rezultatele teoretice folosite sunt concise şi la obiect, nu sunt sufocate de diverse teorii şi demonstraţii, am încercat să evidenţiez, nici mai mult, nici mai puţin, adică, exact atât cât trebuie şi ca orice lucru este perfectibil.
Cartea se adresează tuturor elevilor, majoritatea vor găsi explicaţiile necesare înţelegerii şi vor avea încântarea clarităţii şi simplităţii, cu o completitudine a informaţiei.
Caracterizare în trei vorbe : ordine, claritate, simplitate. Vă doresc succes şi să vă fie de folos! Autorul

Comenzile, vă rog să le faceţi pe adresa de e-mail grozavudaniel@yahoo.com.

Niciun comentariu:

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

















Concursul literar Nora Iuga

Mai multe informatii pe http://concursulnoraiuga.wordpress.com/

Mediatorul cartii este membru Reteaua literara

Mediatorul cartii este membru Reteaua literara
http://reteaualiterara.ning.com; poezie, proza, literatura, muzica, pictura, arta, cultura, evenimente, stiri

Parteneriat SMILE 21+

Parteneriat SMILE 21+
www.oxigencafe.ro

Biblioteca Municipala "Radu Rosetti" - Onesti, jud. Bacau

"Mediatorul nu este un intermediar de care avem nevoie, ci un pedagog care actioneaza din umbra." (Annie Cardinet)

Observator SMILE 21 +

Observator SMILE 21 +
BookTalks: dezbateri, intalniri cu scriitori. Un proiect Bookblog.ro

Schimb de Carti - un proiect Bookblog.ro

Citeşte mai mult - un proiect Humanitas si Vodafone

Campania "Scrie ca sa primesti... o carte"

Editura Sed Com Libris

Diverta: mereu ceva nou

Diverta: mereu ceva nou
Diverta nu vinde carti, ci ofera servicii.

Amor de carte

Recomandare SMILE 21+

Recomandare SMILE 21+
Ghid turistic online

Despre...


www.ozibuna.net