In cartea Ecole et médiations (ed. Erès, col. Trajets, Ramonville Saint-Agne, 2000, Franţa), Annie Cardinet prezintă legăturile posibile între diferitele forme şi practici ale medierii şi face propuneri, însoţite de exemple, care vin în sprijinul profesorilor confruntaţi, în relaţia cu unii elevi, cu dificultăţi de învăţare, probleme de indisciplină şi chiar violenţe. Autoarea ne dezvăluie importanţa medierii în educaţie şi, în special, în pedagogie, reuşind să depăşească aparenta dicotomie a medierii, care desparte şi (re) stabileşte legăturile totodată.
În viziunea autoarei, medierea interpersonală nu poate fi validată decât de schimbarea pe care o provoacă la fiecare din părţile aflate în conflict, care reuşesc astfel să dea o altă dimensiune sursei conflictului şi să-şi regăsească echilibrul. Trăit de fiecare persoană, procesul intern de schimbare se realizează printr-o mediere intrapersonală ce vizează dezvoltarea personală şi transmiterea culturală, făcând astfel posibilă trecerea de la dimensiunea individuală la cea colectivă.
In prima parte a cartii, Annie Cardinet puncteaza evoluţia conceptelor "mediere" si "mediator" de la origini până în prezent, precum şi particularităţile lor de folosire in filologie, teologie, filozofie si teoriile dezvoltarii si invatarii. Medierea este necesara pentru a crea sau intelege legaturile dintre cunostinte, evenimente, generatii, membrii unei comunitati si comunitatile vecine.
Cercetările aprofundate întreprinse de Annie Cardinnet au condus la:
1. Identificarea functiilor medierii: de comunicare, educativă, de reglare socială, juridică, familială, de transmitere de valori, de pregătire pentru viitor.
2. Realizarea unei tipologii a mediatorilor:
1. Părintele – mediator
2. Profesorul – mediator
3. Mediatorul care desparte
4. Mediatorul care (re)conciliază
5. Mediatorul care creează relaţii şi/sau sens
6. Mediatorul celor două părţi (persoană terţă)
Această tipologie a mediatorilor stabilită de Annie Cardinnet poate fi întâlnită atât în experienţele din mediul şcolar, cât şi în alte domenii, fiecare dintre ele oferind posibilitatea unui eveniment – mediator, a unui obiect – mediator, a unei terţe persoane sau a unei funcţii de mediere: separare, reconciliere, creare de sens sau relaţii.
©Virginia-Smărăndiţa Brăescu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu