Nou*: Revista Agero - Stuttgart

joi, 27 decembrie 2007

Exemple autohtone de mediere a cărţii

1. Lansările de carte organizate de edituri, biblioteci, centre culturale. Multe dintre ele se desfasoară în prezenţa autorului şi a unor invitati ce discută pe marginea cărţii. Aceste evenimente permit stabilirea unei legături directe între autorul cărtii, mass media şi cititori, o mai bună mediere a subiectului cărţii, precum şi facilitarea accesului la sens. Amintim aici turneul de promovare a cărţii Vocile puterii de Adriana Saftoiu, care a pus foarte bine în evidenţă rolul de mediator cultural pe care editura TREI şi-l afirmă în spaţiul nostru cultural.

2. Emisiunea saptamanală Parte de carte propusă de Cristi Tabara la PRO TV. Aceasta emisiune se doreste a fi un exercitiu intelectual si urmareste, prin dezbaterile pe marginea unor cărti de actualitate, să starnească interesul publicului pentru subiectele abordate.

3. Emisiunea Omul care aduce cartea realizată de criticul literar Dan C. Mihăilescu, care prezintă în fiecare zi, la PRO TV, câteva cărţi alese din ultimele apariţii din spaţiul publicistic, de la cărţi de filozofie, istorie, beletristică, eseistică, până la dicţionare şi ghiduri practice. Abordând diverse modalitaţi de prezentare (academică , neconvenţională, non-conformistă etc), criticul Dan C. Mihăilescu işi propune să facă literatura accesibilă publicului larg şi ne oferă totodată, conform spuselor sale, o doză cotidiană de optimism. Mai multe informaţiii puteţi afla pe http://www.dancmihailescu.ro/ .

4. Manualele şcolare şi cărţile utilizate de profesori sunt suporturi materiale ale medierii didactice, care reprezintă o formă aparte de difuzare a culturii în scopul dobândirii unei cunoaşteri sociale. In transpunerea didactică, profesorul mediator decodifică informaţia stiinţifică abstractă pentru a o face accesibilă elevilor şi are în permanenţă în vedere structurarea şi restructurarea informaţiilor.

5. Targuri si expozitii de carte : Gaudeamus, Bookfest, Targul Educatiei, Minilibri (mai multe informatii pe http://www.hed.ro/targuri.php), Targul National de Carte Librex de la Iasi, Targul de carte Kilipirim de la sala Dalles, Targul International de Carte si Muzica Brasov, Primul targ de carte veche din Romania, la Cluj.

6. Lectură bilingvă la Institutul Francez din Bucureşti.

7. Clubul de Carte bookblog.ro (http://www.bookblog.ro/clubul-de-carte-bookblogro/)

Niciun comentariu:

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

















Concursul literar Nora Iuga

Mai multe informatii pe http://concursulnoraiuga.wordpress.com/

Mediatorul cartii este membru Reteaua literara

Mediatorul cartii este membru Reteaua literara
http://reteaualiterara.ning.com; poezie, proza, literatura, muzica, pictura, arta, cultura, evenimente, stiri

Parteneriat SMILE 21+

Parteneriat SMILE 21+
www.oxigencafe.ro

Biblioteca Municipala "Radu Rosetti" - Onesti, jud. Bacau

"Mediatorul nu este un intermediar de care avem nevoie, ci un pedagog care actioneaza din umbra." (Annie Cardinet)

Observator SMILE 21 +

Observator SMILE 21 +
BookTalks: dezbateri, intalniri cu scriitori. Un proiect Bookblog.ro

Schimb de Carti - un proiect Bookblog.ro

Citeşte mai mult - un proiect Humanitas si Vodafone

Campania "Scrie ca sa primesti... o carte"

Editura Sed Com Libris

Diverta: mereu ceva nou

Diverta: mereu ceva nou
Diverta nu vinde carti, ci ofera servicii.

Amor de carte

Recomandare SMILE 21+

Recomandare SMILE 21+
Ghid turistic online

Despre...


www.ozibuna.net