Nou*: Revista Agero - Stuttgart

duminică, 23 decembrie 2007

Ştiri din lumea cărţilor

Cuvinte cheie: Atenţia copiilor, Imaginea de sine


Celebra psihanalistă Françoise Dolto a contribuit mult la schimbarea statutului copilului în societatea contemporană. În cartea Ce să spunem copiilor, autoarea explică de ce învăţătorii pierd 50 % din atenţia copiilor când le cer să se uite la ei. Un aspect foarte important ce merită reţinut de educatori este că un copil gândeşte şi ascultă mai bine atunci când nu se uită la persoana care vorbeşte. Până pe la vârsta de 8-9 ani, copiii ascultă mai bine când se joacă sau fac altceva. Îşi fac temele mai bine în zgomot sau cu căştile pe urechi, deoarece zgomotul impersonal le permite să se simtă în siguranţă şi să se concentreze asupra a ceea ce fac. Ei se simt mai degrabă deranjaţi de persoanele cunoscute care se află în jurul lor.

(Sursa: Françoise Dolto, Ce să spunem copiilor, editura Trei, 2005)

Imaginea de sine este un subiect despre care s-a scris destul de puţin. Unii dintre autorii care au abordat acest subiect au căutat răspunsuri referitoare la comportamentul uman în fizică, anatomie sau noua ştiinţă a ciberneticii, dar au recunoscut că au ezitat să-şi publice descoperirile de teamă să nu fie acuzaţi că ideile lor sunt nefondate. Dr. Maxwell Maltz afirmă în cartea sa Psiho Cibernetica. Imaginea de sine – cheia spre o viaţă mai bună că sistemul nostru nervos reacţionează conform cu ceea ce noi gândim sau ne imaginăm că este adevărat despre noi sau ceea ce ne înconjoară. Autorul, chirurg estetician de profesie, a ajuns la concluzia că în meseria pe care o practică este important să fie şi psiholog, deoarece schimbarea imaginii de sine are ca efect şi schimbarea viitorului persoanei. În majoritatea cazurilor, dr. Maltz a constatat modificări pozitive ale stimei de sine şi încrederii în sine. Un rol important în conturarea unei imagini personale pozitive sau negative o are experienţa din trecut. Dacă din copilărie copilul a experiementat iubirea şi s-a simţit acceptat aşa cum este, el îşi dezvoltă o imagine de sine pozitivă, conştientizează că sinele său are o valoare care merită să fie respectată.

(Sursa: Dr. Maxwell Maltz, Psiho Cibernetica. Imaginea de sine – cheia spre o viaţă mai bună, editura Curtea Veche, 1999)

Magia imaginii personale este cartea care încununează eforturile de o viaţă ale Dr. Maxwell Maltz, oferindu-ne cele mai importante descoperiri ale sale în domeniul psihologiei aplicate. Cartea vine să umple golul pe care îl resimţim fiecare între ce avem sau suntem acum şi ce am dori să avem sau să fim. Prin exerciţii ale imaginaţiei şi ale voinţei, putem descoperi şi actualiza potenţialul minţii noastre. Apoi această imagine a succesului se poate proiecta în viaţa de zi cu zi. Una dintre marile aventuri ale vieţii este să te descoperi pe tine, iar demersul de a ne descoperi imaginea personală este exerciţiul cel mai palpitant şi mai profitabil pentru existenţa noastră. Pentru că, dincolo de etichetele mediului, noi suntem singurii care putem crea adevărul despre noi. (sursa Editura Curtea Veche)

©Virginia-Smărăndiţa Brăescu

Niciun comentariu:

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

















Concursul literar Nora Iuga

Mai multe informatii pe http://concursulnoraiuga.wordpress.com/

Mediatorul cartii este membru Reteaua literara

Mediatorul cartii este membru Reteaua literara
http://reteaualiterara.ning.com; poezie, proza, literatura, muzica, pictura, arta, cultura, evenimente, stiri

Parteneriat SMILE 21+

Parteneriat SMILE 21+
www.oxigencafe.ro

Biblioteca Municipala "Radu Rosetti" - Onesti, jud. Bacau

"Mediatorul nu este un intermediar de care avem nevoie, ci un pedagog care actioneaza din umbra." (Annie Cardinet)

Observator SMILE 21 +

Observator SMILE 21 +
BookTalks: dezbateri, intalniri cu scriitori. Un proiect Bookblog.ro

Schimb de Carti - un proiect Bookblog.ro

Citeşte mai mult - un proiect Humanitas si Vodafone

Campania "Scrie ca sa primesti... o carte"

Editura Sed Com Libris

Diverta: mereu ceva nou

Diverta: mereu ceva nou
Diverta nu vinde carti, ci ofera servicii.

Amor de carte

Recomandare SMILE 21+

Recomandare SMILE 21+
Ghid turistic online

Despre...


www.ozibuna.net